10 brannfarlige tabber du kanskje ikke er klar over at du gjør
10 brannfarlige tabber du kanskje ikke er klar over at du gjør
I 2017 var feil bruk av elektrisk utstyr i hjemmet årsaken til nesten halvparten av boligbrannene. Her er noen vanlige brannfarlige tabber folk gjør – og hvordan du unngår dem.
De fleste av oss passer på å slukke stearinlys og lignende før vi går ut av rommet, eller forlater huset. Likevel er det mange ting de fleste av oss glemmer å gjøre, som kan være minst like brannfarlig som forlatte lys.
Her er 10 vanlig branntabber folk gjør, og som du bør unngå for å gjøre hverdagen tryggere.
1. Vasker klær om natten
Hender det du setter på en maskin før du skal legge deg, eller bare skal ut av huset en kjapp tur? Mange faller fort for denne fristelsen, men det kan fort skape brannfarlige situasjoner.
Hverken oppvaskmaskiner, vaskemaskiner eller tørketromler skal stå på om natten – uansett hvor nye de er. Skal du vaske tallerkener eller klær må du være hjemme og våken. Husk også å fjerne lo-filteret i tørketromlen etter hver bruk, og rens kondensatoren jevnlig.
I tillegg er det viktig å sjekke at maskinene har sin egen kurs, for å unngå brannfarlig overbelastning.
2. Glemmer å skru av TV-en
… og andre elektriske apparater. I tillegg til at du bruker unødvendig strøm, kan det også være brannfarlig. Husk derfor å skru av TV-en og lignende skikkelig (med av-knappen) før du legger deg eller forlater huset.
3. Lader om natten
Smarttelefonene er en av våre viktigste hjelpemiddel i hverdagen, og er blant annet ansvarlig for at vi kommer oss på jobb og skole om morgenen. Det er derfor viktig at den har nok strøm.
Likevel finnes det flust av eksempler hvor lading har ført til alvorlige skader på både personer og hjem. Du må derfor ikke falle for fristelsen å lade mobilen mens du sover.
Det samme gjelder selvsagt pc-en, nettbrettet og lignende.
4. Lar ting ligge på varmeovner
Vi har alle hørt og lest det mange ganger før: Ikke tørk ting på varmeovnen. Til tross for advarselen er det noen som likevel velger denne snarveien når de vil hurtigtørke klærne sine.
Selv om du ikke har lagt noe over varmeovnen, kan det fort skje at varmeovnen er tildekket uten at du vet om det. Sørg derfor for å sjekke at duker og andre lettantennelige materialer ikke ligger for nærme.
5. Er uforsiktige på kjøkkenet
De fleste branner hjemme skyldes feil bruk av komfyren, for eksempel steking av pizza når du er trøtt eller full. Om det er en fare for at du sovner eller glemmer av maten, er det bedre å kjøpe med seg takeaway eller legge seg sulten.
Det er likevel ikke bare uforsiktig bruk av komfyr og platetopp som kan være kilde til kjøkkenbrann. Mange glemmer å rengjøre kjøkkenviften, men her skjuler det seg masse fett fra matos som kan være brannfarlig. Viften bør derfor rengjøres minst én gang hvert kvartal.
I dag er det pålagt med komfyrvakt, som skal varsle deg og kutte strømmen dersom en brannfarlig situasjon oppstår.
6. Bruker skjøteledninger feil
Skjøteledninger skal aldri brukes som en permanent løsning, da for høy belastning kan være brannfarlig.
I tillegg til at du ikke skal ha for mange elektriske apparater koblet til over lengre tid, må du også passe på å ikke bruke skjøteledning på utstyr som bruker over 1000 watt.
7. Tar ut batteriet av røykvarsleren
Ja, piping fra røykvarslere er irriterende, men det er en grunn til at de bråker. For å slippe lyden velger mange å ta ut batteriene, med hensikt om å erstatte de etter kort tid.
Dessverre er det lett å glemme å sette inn nye. Røykvarsleren er en av de viktigste grunnene til at folk kommer seg ut i tide dersom brann oppstår, og kan være skillet mellom liv og død.
I tillegg til å bytte batterier med en gang, må du huske å sjekke batteriene minst én gang i året – selv om de ikke piper.
Installer også nok røykvarslere slik at røykutvikling alltid blir fanget opp – uansett hvor det begynner å brenne. Spesielt viktig er det i nærheten av vaskemaskin, tørketrommel og komfyr, men du kan ikke ha for mange røykvarslere.
8. Glemmer å sjekke sikringsskapet
Mange bruker sikringsskapet kun for å lese av strømmåleren, men det blir i flere tilfeller helt glemt bort – og kanskje særlig nå som de nye, automatiske strømmålere kommer.
Likevel er det viktig å ta turen bort ved jevne mellomrom, for å sikre at det ikke er svimerker eller tendenser til varmgang.
Om en sikring går flere ganger, skyldes det sannsynligvis feil på det elektriske anlegget. Det må sjekkes og fikses av en elektriker.
9. Glemmer å klargjøre brannslukkingsapparat
Heldigvis har de fleste av oss brannslukningsutstyr i hus. Likevel kan det være problematisk å vite hvordan du skal bruke brannslukningsapparatet når du er midt i en stressende situasjon.
Det er derfor viktig å sjekke at brannslukningsapparatet er klargjort og lett tilgjengelig, slik at du enkelt og hurtig kan reagere dersom en farlig situasjon oppstår.
For at pulveret ikke skal klumpe seg, må brannslukningsapparatet vendes opp og ned et par ganger i kvartalet. I tillegg skal nålen peke mot det grønne feltet på brannslukningsapparatet.
10. Tenker “det skjer ikke meg”
Alle mennesker har en tendens til å tenke “det skjer ikke meg”. Stort sett er det positivt, da det unngår at vi konstant går rundt og bekymrer oss.
Vi må likevel passe oss for å ikke bli for optimistiske, og ta nødvendige forhåndsregler for å unngå å bli en del av den skumle statistikken.
Om du tar hensyn til rådene over kan du gjøre hverdagen tryggere for både deg selv og de du er glad i.
De fleste rådene over er ting du kan sjekke selv. Er du likevel usikker på om alt er i orden eller har umiddelbart behov for en elektriker, hjelper vi i Elmesteren deg gjerne. Vi har lang erfaring med brannsikring av hjem, og kan komme på kort varsel.