Lading av elbil: Dette må du passe på!
Lading av elbil: Dette må du passe på!
Lurer du på hvilke lover og regler som er knyttet til lading av elbil? DSB har utviklet en veileder for etablering, bruk og vedlikehold av ladepunkter for elbiler og hybridbiler som vi oppsummerer for deg her. Sjekk hva regelverket betyr for deg som elbilsjåfør!
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) forvalter regelverket for sikker utførelse og bruk av elektriske installasjoner og utstyr i Norge. Elbiler og ladbare hybridbiler omfattes av DSBs regelverk mens de lader.
EU-kontrollen
Feil i bilens ladesystem kan utgjøre en fare i den elektriske installasjonen, for eksempel elektrisk sjokk (strøm gjennom kroppen) og brann. DSB har derfor innført fire nye kontrollpunkter ved EU-kontroll av elektriske kjøretøy.
EU-kontrollen innebærer visuell kontroll og ev. inspeksjon av:
- Fremdriftsbatteri
- Kabler for fremdriftssystemet
- Ladekabel – ekstern (mellom kjøretøy og elektrisk installasjon)
- Ladekontakter i bil
Se mer utdypet artikkel fra elbil.no.
Ladepunkter for elbil
Eksisterende kontakt som ladepunkt
Skal du bruke eksisterende kontakter for å lade din elbil, bør du se over sjekklisten under.
- Ivareta sikkerhet mot overbelastning og jordfeil.
- Bruk aldri skjøteledning! Skjøtekabel kan kun brukes unntaksvis ved nødlading, men skal som regel unngås på grunn av fare for skade og varmgang.
- Benytter du en eksisterende kurs med vanlig kontakt for regelmessig lading, anses det som en bruksendring som krever at anlegget er “egnet til forutsatt bruk”. Dette fordi kontakten ikke er laget for høy belastning over tid, og det kan medføre brannrisiko.
- Ved bruksendring må du få installert en spesiell jordfeilbryter type B for at den ikke skal forstyrres av støyen fra ladesystemet. En vanlig jordfeilbryter vil ikke fungere ved jordfeil.
Kontakt oss gjerne for å få en vurdering av det elektriske anlegget og råd om ev. utbedringer.
Nye ladepunkter
Du har to alternativer hvis du skal installere nye ladepunkter.
- Vanlig kontakt: Plugg ladeledningen i en vanlig jordet kontakt. Hvis dette blir et fast ladepunkt, anbefales det at kontakten forsynes fra en egen kurs på maks 10 A med egen jordfeilbryter type B. Du må henge opp ladeboksen som henger fast i ladeledningen for å unngå at kontakten blir skadet av vekten.
- På-vegg-lader med fast kabel eller type 2-kontakt: Du kan enten ha en fast kabel som plugges i bilen eller du kan utstyre laderen med en type 2-kontakt. Ladeboksen har innebygde sikkerhetsfunksjoner og har mulighet for betalingsløsninger hvis dere er flere som deler på den.
DSB anbefaler på-vegg-lader fordi den gir best sikkerhet, lader raskt og er fleksibel, og fordi den følger et EU-vedtak. Les DSBs framgangsmåte for å installere ladepunkt hos deg!
Brannfare med elbil?
Det er svært sjeldent at elbilbatteriet er årsaken til bilbrann. Elbiler er heller ikke farligere enn biler med fossilt brennstoff ved brann, men det arter seg på en annen måte. Blant annet må slokningsarbeidet utføres på en annen måte enn ved brann i en bensin- eller dieselbil, ettersom brannen skyldes kortslutning og elektrokjemisk varmeutvikling inne i batteriet.
Dette er ditt ansvar
- Du må ha respekt for at strømmen i seg selv utgjør en fare for elektrisk sjokk ved feil, og at strømmen kan medføre fare for varmgang og brann.
- Du har ansvar for det elektriske anlegget i boligen som du eier, så vær sikker på at det er oppdatert.
- Som bileier skal du sørge for at din bil, tilhørende ladeutstyr og kontakt er godt nok vedlikeholdt og at du følger bilprodusentens anvisninger.
Har du kontroll på alt dette, skal du være godt forsikret mot brannfare.
Ønsker du en befaring av ditt elektriske anlegg eller ladestasjon, kan du gjerne ta kontakt med oss!