5 tips til valg av LED-lys
5 tips til valg av LED-lys
LED-lys er bedre for både miljø, brannsikkerhet og lommebok. Likevel kan det være store variasjoner mellom de forskjellige lyspærene. Her er 5 tips til hva du bør tenke på når du kjøper nye LED-lys.
LED-lys er både tryggere, bruker mindre strøm, og er på sikt også billigere enn andre lyspærer på markedet. Likevel finnes det store variasjoner fra LED-lys til LED-lys, og de kan være egnet til ulikt bruk.
Eksempelvis kan ulike fargetemperaturer ha mye å si for lysforhold og atmosfære i rommet du skal lyse opp. I tillegg vil holdbarheten i stor grad avgjøre hvor lønnsomt kjøpet er.
Her er noen tips til hva du bør sjekke når du skal kjøpe nye LED-lyspærer.
1. Sjekk levetiden på LED-lyspæren
LED-lys har veldig god holdbarhet sammenlignet med både sparepærer, halogenpærer og de gamle glødelampene. Likevel kan levetiden variere fra LED-lys til LED-lys.
Vanlig levetid på LED-lyspærer er på rundt 20.000 timer, men du kan også få LED-lys med en holdbarhet på hele 50.000 timer.
En annen faktor som har noe å si for holdbarheten, er imidlertid også antall tennsykluser – altså hvor mange ganger det er beregnet at LED-lysene skal kunne slås av og på.
Sørg derfor å sjekke både antall timer og tennsykluser når du sammenligner LED-lyspærer.
2. Lysstyrken til LED-lys: Lumen er det nye watt
Når du skal kjøpe LED-lys kan du ignorere antall watt i forbindelse med lysstyrke – det er lumen (lm) som gjelder.
En LED-lyspære trenger langt mindre watt enn de tradisjonelle glødepærene for å avgi samme mengde lysstyrke. Dermed vil ikke watt si noe om lysstyrken på LED-lyset – det sier kun noe om hvor mye strøm lyspæren bruker.
Har du en gammel 40-watts lyspære liggende, som du ønsker å bytte ut med et LED-lys? For å finne tilsvarende lysstyrke kan du multiplisere antall watt med 10, da dette vil gi omtrentlig lumen-verdi.
Eksempelvis vil en glødepære med 40 watt avgi ca. 400 lm. Du bør derfor gå for et LED-lys med dette lumen-tallet for å få riktig lysstyrke. Ønsker du høyere lysstyrke, kan du se etter en med et høyere tall.
3. Fargetemperatur: Kaldt eller varmt LED-lys?
Tidligere var LED-lys synonymt med blått og kaldt lys. Mye har imidlertid skjedd på den fronten, og i dag kan du få alle mulige fargetemperaturer på LED-lys.
Hvor varmt eller kaldt lyset er, angis i Kelvin (K). Jo høyere tall – jo kaldere lys, og omvendt.
Hvilken fargetemperatur du har er viktig med tanke på rommets bruksområde og atmosfære. For eksempel vil et kaldere lys være bedre egnet til kjøkkenet eller badet, mens stua og soverommet gjerne kan ha varmere lystemperatur.
Visste du at fargetemperatur har mye å si for humøret og effektiviteten vår?
Fargetemperaturer under 3000K regnes som varmt lys, mens en fargetemperatur på rundt 5000K eller mer regnes som kaldt lys. Under finner du en mer detaljert oversikt over ulike fargetemperaturer:
- 2700K – Gylden varmhvit
- 3000K – Varmhvitt
- 4000K – Hvitt
- 5000K – Dagslys
- 6500K – Kaldt dagslys
I tillegg kan du skaffe lyspærer som gir et hvitt lys når lysstyrken er høy, men et varmere og koseligere lys når lysstyrken er lav. Mer om dette under punkt 5.
4. Fargegjengivelse på LED-lys
Relatert til punktet over, er fargegjengivelsen – altså hvor godt lyspærer klarer å gjengi farger mest mulig naturlig.
LED-lyspærers evne til å gjengi naturlige farger, beskrives med en fargegjengivelsesindeks kalt Ra-indeksen. Den går fra 1-100, hvor 100 er best.
Det kan være en god idé å velge et LED-lys med Ra-verdi på 80 eller mer, da dette vil gi god fargegjengivelse.
5. Vil du ha LED-lys med dimmer?
LED-lys med dimmefunksjon er blant annet praktisk i rom med flere bruksmuligheter, som hvis du har stue og kjøkken i ett. Da kan du få et sterkere og hvitere lys under matlagingen, og et varmere og mer koselig lys til kveldskosen.
Om du ønsker varmere lys jo lavere lysstyrken er, kan du se etter LED-lys merket med WarmDim, Dim-To-Warm eller lignende.
Før du går til innkjøp av LED-lys som skal være tilknyttet en dimmer, må du imidlertid sjekke at dine nye lyspærer faktisk er dimmbare. Det skal være merket tydelig på pakningen med et dimmer-symbol.
I tillegg bør du ha en dimmer tilpasset LED-lys. Enkelte dimmere krever et minimumsnivå på wattforbruk som er høyere enn de de fleste LED-lys har. Eksempelvis kan en dimmer kreve et minimumsnivå på 20W, og det vil da ikke fungere optimalt med et LED-lyspære med lavere strømforbruk.
Vi hjelper deg med råd og oppsett av belysning
Trenger du råd og hjelp til valg eller oppsett av LED-belysning? Våre dyktige elektrikere har lang erfaring med belysning, og kommer gjerne på befaring for å finne en løsning perfekt tilpasset din bolig.
Legg igjen en kommentar